STRYKSKOLA

KREATIVA KARINS STRYKSKOLA: Så här gör jag för att få stabila och hållbara plattor! Jag stryker bara på ena sidan för att behålla pärlornas runda fina form på framsidan. Därför pärlar jag alltid bokstäver och text spegelvänt.

  1. Du behöver ett strykjärn och strykpapper. Jag använder ett gammalt strykjärn utan ånga, eftersom de har en fin solid strykyta utan hål, men det går bra med vilket strykjärn som helst, kör utan ånga. Jag brukar klippa till vanligt bakplåtspapper i mindre kvadrater vid mindre motiv, annars försök få pappret att täcka hela ytan. Strykjärnet sätter jag på högsta värmen.
  2. Placera strykjärnet över motivet med pappret mellan, tryck till lite grann och gör cirkelrörelser när du stryker. Lyft på strykjärnet ibland så att luft kommer in emellan och pärlorna inte överexponeras av värmen. Lyft inte på pappret i onödan, då kan pärlor som inte hunnit smälta följa med. Man brukar kunna se rätt bra genom pappret hur pärlorna ser ut.
  3. Stryk jämnt över motivet tills hålen i pärlorna har försvunnit helt. Har du en pärlplatta med höga piggar som riskerar att skadas kan du stryka lite grann, låta motivet svalna och ta ut det ur plattan. Lägg sedan motivet på en skärbräda eller liknande och stryk tills hålen försvunnit i pärlornas mitt.
  4. Låt motivet svalna i plattan och ta sedan ut det. Jag brukar inte behöva lägga det under en bok eller liknande för att det skall bli platt när de svalnat helt i plattan. Med detta sätt blir pärlorna runda och fina på framsidan!
Kreativa Karin
© Kreativa Karin | Skapad av Vestergård Webb & Design

Boka Workshop