BERLIN 2025

Det har blivit lite av en tradition för oss att resa till någon spännande storstad under påsken och detta år var vi alla väldigt sugna på Berlin. Dels för att vi hade sett den supercoola serien Kleo på Netflix som handlar om en kvinnlig föredetta östtysk spion och stasi-agent och dels för att det finns så mycket spännande historia att ta del av. Det var min tredje resa till Berlin, Jörgens andra och Lenas första. Vi fick platser vid nödutgången så rikligt med benutrymme. Flygresan Gbg-Berlin tar strax under 60 minuter.

Ditresa

Vi flög tidigt på morgonen med Eurowings från Landvetter och tog tåget in till Berlin, S-ban. Det var slutstation på flygplatsen så bara att hoppa på och ta sig in till Berlin, Alexanderplatz, på ca 45 minuter. Det fanns en app att ladda ner för att planera sina resor och köpa biljetter. Berlin har inga spärrar på stationerna så det finns ingenstans att blippa sitt kort tyvärr så köp av biljetter i appen var smidigast. Det går även väldigt bra att planera sina resor i kartappen (på iPhone i alla fall) då den föreslog resvägar med buss, spårvagn tunnelbana/u-ban eller tåg/s-ban). Appen heter BVG och är gul med svart text. Man kan köpa biljetter som gäller tex 24 h, 2h eller 3 stationer. smidigt med lite olika val. Billigare för ungdomar under 14 år.

Vi upplevde det enkelt och lätt att åka kommunalt och provade alla olika alternativ. Många u-banlinjer går både under och över jord och väldigt grunt under marken, inte alls långa vägar ner vilket var skönt för det är inte så vanligt med rulltrappor på stationerna. Man kan också känna på gatorna och i husen när tågen kommer under marken väldigt tydligt. Tydlig skyltning och lätt att navigera trots att det var mycket banarbeten över påsk när vi var där.

Vi fick byta på Alexanderplatz som är det stora kända torget i föredetta Östberlin med det ikoniska radio- och tevetornet som ser ut som en gigantisk discokula, där kan man åka upp och titta på utsikten eller äta på restaurangen som även rör sig sakta runt så man får se hela Berlin från ovan. Detta testade vi inte denna gång men verkar vara en spännande upplevelse. Själva torget är fyllt med folk, musik, matställen och butiker och i angränsande Alexa-gallerian finns ännu mer butiker inomhus och alla kända kedjor representerade. Vi bytte från tåg till tunnelbana och hoppade på U2 till Rosa Luxemburg Platz som var närmaste hållplatsen till vårt hotell. Rosa Luxemburg var förresten en känd polsk-tysk politiker, socialist och kommunist av judisk härkomst och det finns mycket spännande att läsa om henne!

Vi hade bokat en lägenhet via hotels.com, något vi ofta gör om vi skall bo längre än 2 nätter, det är så trevligt att bo lite större och mer som vanliga boende i staden, kunna köpa hem matvaror och börja morgonen med egen frukost hemma i lugn och ro. Vi hittade OTA, Old Town apartments Berlin, som hade flera hus runt en innergård och alla lägenheter var uppkallade efter tyska klassiska kompositörer. Vi bodde högst upp på 4:e våningen utan hiss och det var enda nackdelen med lägenheten då det var en pina att gå upp varje gång, speciellt när man gått runt hela dagen och är trött i benen. Skall ni boka där så lägg in önskemål om våningar längre ner! Ingången till huset och innergården låg mellan ett rökpipekafé och en strippklubb så det är väl Berlin i ett nötskal. Annars upplevde vi inget speciellt när det gäller prostitution alls så det var inget man sprang på direkt. En del doft från cannabis kunde förekomma men inte alls som vi upplevde det i Amsterdam. Båda sakerna är ju lagliga även i Tyskland.

Lägenheten var stor, rymlig, fräsch och väldigt tyst. Superskön dubbelsäng men bäddsoffan var lite hård, ungefär som man kan förvänta sig. Några krokar fanns till och med på en vägg så jag var nöjd även om man aldrig kan ha för många krokar enligt mig! Badrummet var stort och modernt, inget att klaga på alls.

Dag 1

Vår första dag i Berlin var otrolig varm och skön, nästan för varm och vi glömde solkrämen på rummet. Vi promenerade ner till Rosa Luxemburg Platz och teatern Volksbühne, där stannade vi och beställde lunch på Bar Internazionale som verkligen var en fullträff. Supergod och prisvärd pizza och pasta och Lenas bästa måltid under resan! Teatern var kul att kika in i, typiskt avskalat som man tänker sig i forna Östtyskland.

Vi hade förbokat en båttur vid 14:45 och tog oss ner mot floden Spree vilket tog 10-15 minuter. Området som tillhör stadsdelen utgör staden Berlins historiska centrum och har en massa små söta butiker och spännande restauranger, många asiatiska. Tunnelbanan går uppe på strora viadukter byggda i tegel och utsmyckade med grafitti som ingen verkar bry sig om att ta bort, de får bli en del av staden.

Vi hade bokat den långa turen på 2,5 h och åkte fram och tillbaka på floden åt båda håll så det blev lite upprepning. De vanligaste turerna verkar vara 1h s skulle nog rekommendera den istället. Vi tyckte turen blev lite för lång med samma vyer. Dock var ju vädret på topp och det var ständigt servering vid borden vilket var lyxigt. De hade att göra under den här varma dagen. Jag testade öl med lemonad och vi delade på ett paket med små miniglassbitar som servitrisen sa var vanligt att tyskarna åt på bio tydligen, lite kul kuriosa. Vi bokade båten ”East side Tour” via tripadvisor på något sätt efter att ha googlat lite på nätet och förbetalade. Man kunde säkert köpa biljetter på plats också.

På vår båt var det förinspelade röster på tyska och engelska, hade nog varit roligare med en liveguide.

Här finns en sida med en massa olika typer av guidade turer att boka i Berlin.

Efter båtturen gick vi hemåt igen, letade ett tag efter en mataffär och köpte frukost med oss hem. Hann vila lite på rummet innan vi tog oss ut för att äta middag, vi gick ner mot Rosa Luxemburg plats igen då vi sett så många intressanta restauranger där och valde SOY, en vegansk restaurang där vi beställde en smakmeny för två och som var fantastiskt god! Massor av smaker och populär med mycket gäster. De hade flera olika menyer att välja på och den vi valde råkade ha många rätter med tofu så det blev lite väl mycket med samma konsistens och vi orkade inte allt men kan verkligen rekommendera!

Dag 2

Vi vaknade efter att ha sovit riktigt bra och Jörgen kokade ägg och fixade frukost, vädret var med oss idag med så vi promenerade norrut mot stadsdelen Prenzlauer Berg som är en del av området Pankow, också i gamla Östberlin.

Så här står det om området på Wikipedia: ”Prenzlauer Berg attraherar framförallt unga människor, ibland med en alternativ livsstil. Många konstnärer och artister har bosatt sig i området under de senaste femton åren då Prenzlauer Berg utvecklats till en stadsdel med mycket nattliv. Under senare år har Prenzlauer Berg även blivit populärt för höginkomsttagare vilket förändrat området och gjort det till ett av Berlins dyrare bostadsområden. Under DDR-tiden var Prenzlauer Berg en samlingspunkt för DDR:s intellektuella.”

Jag var i Berlin med min mamma för många år sedan efter att jag vann en tävling och fick då bo på fantastiska Hotel Oderberger som är ett gammalt ombyggt stadtbad med massor av intressant historia innan och efter kalla kriget. Byggnaden har genomgått många olika skepnader och är nu ett vackert hotell. Tyvärr verkade de inte ha några 3-bäddsrum så vi kunde inte boka här men jag vill gärna bo här någon mer gång! Gatorna runt hotellet är supermysig med fina och fula hus, grafitti och mycket grönska. Vintagebutiker och många barer, caféer och restauranger. Parker och en stor biergarten som tyvärr verkade stängd när vi var där.

Vi köpte fina magnetsouvenirer i en butik, fikade kaffedrinkar och fick oss semesterns största skratt när vi skulle försöka få plats allihopa i en photokabine, något som också blivit en tradition på våra stadssemestrar. Allt detta på Kastanienallee som är en av de mysigaste gatorna i Prenzlauer Berg.

Det finns mycket att se och beundra på gatorna i området och det känns väldigt välkomnande att kika in och cykla igenom innergårdar och liknande. Ingen verkar bry sig om grafittin och det känns som att staden är till för alla, fritt fram att göra lite som man vill liksom.

Vi hoppade på tunnelbanan och tog oss till ikoniska platsen Brandenburger Tor, platsen som har blivit en symbol för Berlin och som har spelat olika roller i stadens historia. När Berlinmuren i november 1989 slutligen föll, blev Brandenburger Tor symbolen för fred och enandet av staden. Den öppnades 22 december det året, då ledarna för Västtyskland och Östtyskland möttes på platsen. Många minns säkert bilderna med folkmassor sittandes på murarna, man blev väldigt berörd av att vara där och tänka tillbaka vilken lycka och lättnad befolkningen måste ha känts efter så många år av separation.

I anknytning av Brandenburger Tor finns minnesplatsen för alla judar som deporterades och dödades i förintelsen under andra världskriget och ett tillhörande museum.

Vid ingången till Tiergarten finns ett monument för homosexuella som ofta gick samma öde till mötes. Jag blev dock väldigt besviken på monumentet som inte var mer än en stenkub, jag hade förväntat mig något vackrare eller mer minnesvärt. Vi ville besöka en biergarten i Tiergarten, Berlins stora stadspark, men då det var ganska långt till stället vi kollat upp tog vi oss till närliggande Potsdamer Platz och tog bussen dit genom det stora ambassadområdet, det var spännande.

Området vid Potsdamer platz är väldigt modernt med höga byggnader, det är för att det var ett stort tomt ingemansland under kalla kriget med murar på båda sidorna, taggtråd och vakter. Idag kan man se var muren gick om man följer kullerstenarna i marken som går snett över platsen. Det finns några mindre bevarade delar av muren kvar, ett spionmuseum och en stora galleria, Mall of Berlin.

En kort promenad från busshållplatsen genom Tiergarten så kom vi till Café am Neuen See och passade på att äta typiskt tysk lunch. Det blev wurst, potatis, grillad kyckling, surkål och annat gott. Stället var lite under ombyggnad nere vid vattnet men stort och trevligt, väl värt ett besök!

På kvällen hade vi bokat ett Escape room, The room, som låg ute i stadsdelen Lichtenberg och vi tog spårvagnen direkt från gatan utanför hotellet och reste genom vad som kändes som slitna miljonprojektsområden med höga lägenhetsbyggnader.

Man kunde boka på engelska och vi valde spelet Go west som handlade om att under en nyårskväll på 80-talet försöka fly från öst till väst genom att klura ut gåtor och hitta kablar, ledtrådar, koder och nycklar. Man fick inte fota inne i rummen (lade in en bild på rummet från deras hemsida nedan) men det var verkligen en helt otroligt spännande, nervkittlande, verklig och rolig upplevelse som krävde att man samarbetade, kommunicerade och lyckades ta sig ut på tid innan stasiagenterna var en på spåren. Detta blev allas stora favoritaktivitet under vistelsen och något jag verkligen rekommenderar!

På vägen hem gick vi mot tunnelbanan istället och gick då förbi Stasis gamla högkvarter, museet hade hunnit stänga med det verkade vara ett intressant ställe att besöka. Bara att höra adressen nämnas fick tydligen Berlinborna att rysa under DDR-tiden. Ett tips är att se filmen ”Flykten från DDR” (originaltitel: Ballon) som är en tysk film från 2018 som berättar den sanna historien om två familjer som planerar att fly från Östtyskland till Västtyskland i en egensydd luftballong.

Kvällens middag blev på Monsieur Voung, en vietnamesisk restaurang som verkade väldigt poppis med goda lemonader, asiatiska ställen har ofta så smakrika och spännande lemonader och alkoholfria drycker! Vi tog varsin rätt och Jörgen valde en nudelsallad, Lena kycklingspett med ris och jag den klassiska nudelsoppa Phó som jag älskar, alla var väldigt nöjda med maten!

Dag 3

Nu var vädret inte med oss länge, till råga på allt vara det långfredag och mycket var stängt. Vi läste dock att det stora lyxiga varuhuset KaDeWe skulle vara öppet så vi tåg till Kurfürstendamm och den gamla kyrkoruinen Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche som blev skadad av bomber under andra världskriget.

När vi kom fram till KaDeWe visade det sig att det också var stängt tyvärr så vi tog tillfället i akt och löste varsin biljett på en Hop on Hop off-buss, Stadtrundfarhte, som hade vita bussar med liveguide. Vi hoppade av och på kanske 5 olika bussar och det kändes som att alla guider var lite äldre och genuint intresserade av historia. Det kom nya bussar varje 15:e minut så man kunde stanna en kvart eller halvtimme på varje ställe eller längre om man ville såklart. Ganska bra koncept ändå så jag skulle verkligen rekommendera att hoppa av en kort stund på varje ställe!

Första stället vi gick av var Check point Charlie som var en gränsstation vid en av de mest kända övergångarna mellan Öst- och Västberlin under Berlinmurens tid från 1961 till 1990. Runt där finns massa butiker som säljer souvenirer som bitar av Berlinmuren. Vi gick in i shoppen till Murmuseet och de hade faktiskt riktigt fina saker! Det finns också butiker som säljer allt med den ikoniska ampelmannen. Den östtyska Ampelmännchen skapades 1961 av Karl Peglau och var tänkt som ett säkrare trafikljus för gångtrafikanter. Utformningen är skapad så att man även med nedsatt syn tydligt ska se om det är grön eller röd ”gubbe”. Tidigare signalerade de hattbeklädda gubbarna att man befann sig i gamla Östberlin men numera finns de överallt efter protester från invånarna då de skulle ersättas med de mer västerländska gubbarna.

Pretzels eller Bretzels säljs på gatorna för de som har kontanter, något vi inte hade. I regeringsbyggnaden med den stora tyska flaggan kan man gå upp i en stor glaskupol och se på utsikten, vi hade inte bokat innan så det vara tyvärr fullbokat. Annars ett bra tips då jag tolkade det som att det var gratis.

Vi hoppade även av vid den stora centralstationen då det såg ut som att det låg en stor foodcourt i botten på den stora glaskuben och det stämde. Foodfactory hade en massa små restauranger att välja ifrån och vi åt hamburgare, thailändskt och tysk cola på glasflaska.

Ett annat stopp vi gjorde var vid Gestapos gamla högkvarter som bombats sönder, inget finns kvar av orginalbyggnaderna men en utställning utomhus och ett museum.

Trabant safari är en annorlunda guidad tur man kan ta runt om i Berlin och testa på att köra en egen lite Trabi, den klassiska lilla bilen som tillverkades i Östtyskland och som kunde köpas efter många års väntan, mer än 10 år. Det finns även chans att kolla på bilarna i närheten av Check point Charlie och ett litet museum och butik.

På kvällen åt vi spanska tapas vid Rosenthaler platz på ett ställe som hette Dirty Rose.

Dag 4

Vi tog oss till DDR-museet tidigt på morgonen, de öppnade redan kl. 09 och det var ganska lite folk. Museet ligger i det tidigare statliga distriktet i Östtyskland, precis vid floden Spree, mittemot den stora katedralen. Museet är det 11:e mest besökta museet i Berlin och dess utställningar skildrar livet i det forna Östtyskland genom utställningar och en lägrenhet med rum inredda i sann DDR-stil. Vi testade på att spionera genom avlyssning och köra en trabantbil. Ett tips är att se filmen ”De andras liv” från 2006 om man är intresserad av hur livet såg ut i DDR där alla mer eller mindre tvingades att avlyssna och spionera på varandra.

Planet Modular ligger i stadsdelen Kreuzberg som är känd för kebab i bröd som skall ha uppfunnits här under 70-talet. Området är den mest tätbefolkade stadsdelen och en viktig plats i Berlins musikliv, med många klubbar och konsertlokaler, särskilt i de norra delarna. Vi tog oss med u-ban till Moritzplatz för att besöka Modular som är en gigantisk butik med konstnärsmaterial i två våningar.

Till lunch blev det passande nog Döner kebab, på Kebab Kitchen på Rosenthaler strasse 46, och de var mycket goda, speciellt min med stark sås. Lena tog en variant med kyckling och smält ost som var väldigt svår att äta men väl i Berlin känns kebaben som ett måste! Vi besökte lite innergårdar runt området vid Hackescher Markt, i Mitte.

Snubbelstenar (Stolperstein) finns utanför väldigt många hus i Berlin, de är ett minnesmärken i form av gatstenar för att hedra nazismens offer. Stenarna är placerade i trottoaren utanför offrets sista bostad eller en viktig plats i frihet och finns i många länder runt om i Europa.

Det finns många fina små butiker i området Mitte och vid Alexanderplatz det stora köpcentret Alexa om man är intresserad av de stora kedjorna. Skulle dock rekommendera att besöka köpcentrum på förmiddagen för när vi var där en lördag eftermiddag en regnig dag efter att allt varit stängt under långfredagen var det hemskt, väldigt trångt, långa köer och mycket folk.

Vår sista kväll tog vi tunnelbanan norrut 2 stopp då vi bara inte orkade gå mer, man blir så himla trött både mentalt och fysiskt av de intensiva dagarna och vi gick ungefär 20.000 steg varje dag. Vi gick av vid Eberswalder Strasse och gick upp och ner på Oderberger Strasse, besökte en fantastiskt vintagebutik VEB Orange med gamla grejer och leksaker från DDR-tiden. Kan verkligen rekommendera! Blanda annat så sålde de tevetorn i olika storlekar, de produceras och säljs inte längre men ägaren hade fått tag på den lilla fabriken och de tidigare arbetarna hade kvar maskinerna och hade producerat en mindre upplaga till dem, så häftigt! Ett litet torn fick följa med och kan sitta i mitten av LP-skivorna när de spelas.

Middag åt vi på den kinesiska restaurangen Flying Monkeys innan vi åkte hem igen.

Hemresa

På söndagen packade vi, checkade ut och gick över gatan till ett italienskt café, Cicala Caffetteria Italiana Prenzlauer Berg, med superfina bakverk och mackor. Bytte tåg vid Alexanderplatz, köpte en Berliner Bretzel som var mer som en dounut och lämnade ett soligt Berlin, vi kommer gärna åter!

Väl hemma plockade jag upp våra reseskatter: en bit av muren, två klassiska DDR-äggkoppar, tre magneter och ett litet tevetorn.

Berlin är verkligen en kontrasternas stad, det är liksom fult, fint, gammalt, nytt, fräscht, sunkigt, pampigt och enkelt. Vi var mest i det gamla Östberlin som vi nog alla tyckte var mest intressant och charmigast. De västra delarna känns inte lika spännande. Berlin har så mycket historia och så mycket modern historia! Våra fyra dagar var väldigt fullmatade ändå känner jag att det finns så mycket mer att se och upptäcka.

Jag hade en lista i mobilen där vi fyllde på med saker hela tiden, platser vi ville se, tips från följare vi fick och ställen och aktiviteter vi upptäckte medan vi var på plats i Berlin. Detta är dock bara en del av allt som finns att göra och uppleva!

Många på Instagram ville se listan så den kommer här:

Saker vi har kvar:

  • Takbar 
  • East side gallery/muren
  • Ballongmuseet
  • Hyra cyklar
  • Matmarknad
  • Stadsdelen Charlottenburg
  • Anne Frank zentrum 
  • Monument för Berlinmuren

Saker vi hann med:

  • Pretzel (Berliner Bretzel) 
  • Innergårdar
  • Döner Kebab
  • Radiotornet, sett på håll (ej åkt upp)
  • DDR-museum
  • Planet modulor, pysselbutik
  • Stadsdelen Kreuzberg
  • Berlinmuren original, längsta bevarade del (vid Gestapoområdet)
  • Trabanter, småbilarna Trabi
  • Segerkolonn, Victoria (Siegessäule)
  • Bellevue palace, presidentens bostad
  • Foodcourt, lunch vid centralen 
  • Reichstag/riksdagen
  • Gestapos högkvarter
  • Kurfürstendamm
  • Kadewee, varuhuset (såg utifrån, stängt)
  • Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, kyrkoruinen
  • Sightseeingbuss 
  • Unter den linden
  • Check point Charlie
  • Tiergarten, stadsparken
  • Ambassadområdet
  • Alexanderplatz
  • Spårvagn/buss/tunnebana
  • Curry wurst/bratwurst
  • Potsdamer platz 
  • Berlin mall
  • Alexa shopping mall
  • Stasi headquarters, såg utifrån (stängt)
  • Minnesmärke för förintelsen
  • Monument för homosexuella
  • Brandenburger Tor 
  • Odelberger Hotel
  • Stadsdelen Prenzlauer Berg
  • Stadsdelen Mitte
  • Biergarten utomhus
  • Escaperoom ”Go west”
  • Kanalbåt på Spree
  • Berlinkatedralen 
Kreativa Karin
© Kreativa Karin | Skapad av Vestergård Webb & Design

Boka Workshop