ATT GÖRA I GÖTEBORG

GÖTEBORG I MITT HJÄRTA! Jag har bott i Göteborg sedan år 2000 och när jag skriver detta har det gått 24 år sedan jag kom till den här helt nya platsen, började bygga upp mitt liv här med nya vänner, jobb och studier och en helt ny stad att upptäcka. Först bodde jag vid Marklandsgatan, granne med slottskogen i västra Göteborg, och efter att jag träffade min man Jörgen 2004 har jag huserat på ön Hisingen då han är född och uppvuxen här.

Jag tycker det är kul att upptäcka och uppleva allt som Göteborg har att erbjuda och tänkte dela med mig av lite tips på roliga saker att göra om man är här på besök, alla klassiker förstås men även lite annat spännande man kan upptäcka:

Kolla även in denna sida för aktuella saker som händer i Göteborg: GOTEBORG.COM

AKTIVITETER:

Liseberg är Göteborgs stolthet och den största turistattraktioner i staden och är lika kul att uppleva på sommaren, halloween eller jul. Förutom alla spännande åkattraktioner kan man besöka trädgårdsutställningar, marknader, konserter, nattklubb under bar himmel eller någon av alla restauranger, caféer och barer. Det finns populära spelhjul, 5-kamper och ett helt spelhus med arkadspel. När Lena var liten betalade vi endast inträde och besökte den fina barnteaternföreställningen, lekplatserna och karusell uppe på berget som är gratis och ladepengarna på en glass eller sockervadd istället. En fantastiskt prisvärd dag som passar när man har små barn som inte behöver åka så mycket. Liseberg har även en egen campingby utanför stan och ett nybyggt hotell i anslutning till parken.

Läs mer HÄR:

Universeum är ett riktigt upplevelsecentrum inomhus som passar perfekt på vintern eller en regning dag. Det finns akvarium, en regnskog och massor av experiment och annat kul att upptäcka. Många timmar kan spenderas i huset och det finns läskiga djur och vackra fåglar att titta på. Uppe på taket av byggnaden finns Wisdome som är en filmupplevelse i 360 grader och är riktigt häftig att ta del av. Biljett till någon av filmerna säljs separat. Kan verkligen rekommendera föreställningen STORT som tar med en ut i rymden på ett helt nytt sätt, fascinerande och spännande.

Läs mer HÄR:

Escape rooms är spännande för lite äldre barn och vuxna men många ställen kan anpassa svårighetsgraden efter ålder dock är det bra om man kan läsa. Det finns många ställen i Göteborg och vi har testat två ställen som var riktigt bra och spännande i fantasifulla miljöer som vi absolut rekommenderar. Paladia ligger på Sten Sturegatan nära avenyn och Berengaria ligger i området Röda sten vid Majorna.

Läs mer om Paladia HÄR och Berengaria HÄR.

Alfons Åbergs kulturhus är ett omtyckt kulturhus för barn som är belägen i den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen nära drottningstorget och centralstationen. Gunilla Bergström, bildskaparen och författaren bakom Alfonsböckerna, är född i Göteborg. I kulturhuset kan man leka i roliga miljöer, läsa böcker, lyssna på sagostund och titta på barnteater. Perfekt ställe för mindre barn och familjer!

Läs mer HÄR:

Boule kan man spela både utomhus och inomhus på Boulebar vid Rosenlund. De har en restaurang med franskinspirerad meny samt franska viner, öl, cocktails och pastis, boulens sportdryck. De erbjuder halva priset på all mat och boule för barn t.o.m. 13 år.

Läs mer HÄR:

Actionpark är ett ställe där man kan köra och tricksa med skateboard, rullskridskor eller sparkcykel på hela 1980 kvadratmeter mitt i centrala Göteborg. Det är gratis att besöka och öppen för alla dygnet runt, året runt. Under oktober och november är Actionpark bemannad måndagar och torsdagar 12 – 16.30. Du hittar actionparken i Burgårdsparken bakom filmpalatset Bergakungen.

Läs mer HÄR:

Äventyrsgolf kan man spela på några ställen runt i Göteborg och kan vara en mysig liten lagom aktivitet. I allén i centrala Göteborg finns en minigolfbana och en annan i Slottskogen nära linnéplatsen.

Läs mer om Golf och Bar Allén HÄR:

Läs mer om Slottskogens äventyrsgolf HÄR:

Purrfekt Café är Göteborgs mysigaste och enda kattcafé, där kan man fika, yoga, meditera eller gå kurser i en avkopplande miljö bland Purrfect Café:s hemlösa och omhändertagna katter som man kan ansöka om att adoptera.

Läs mer HÄR:

UPPLEVA I STAN:

Kronhusbodarna är ett mysigt och populärt besöksmål både bland invånare och turister med gamla hus som Kronhuset som är en av Göteborgs äldsta byggnader, belägen bakom Gustav Adolfs torg. Kronhuset byggdes i mitten av 1600-talet, som ett förvaringshus för krigsutrustning och militärens uniformer. Ta del av några av Göteborgs äldsta hus och besök caféer, glasblåseriet och de små butikerna.

Läs mer HÄR:

Haga nygata är huvudgatan i den gamla arbetarklassstadelen Haga i centrala Göteborg. Här kan man besöka de små fina butikerna, shoppa second hand, kika in hos lokala designers och konstnärer och äta gigantiska kanelbullar på något av de många caféerna. Ett måste att besöka i Göteborg!

Läs mer HÄR:

Stora Saluhallen ligger mitt i Göteborg vid kungstorget. Stora Saluhallen stod färdig 1889 och här huserar massor av matställen från världens alla hörn i ett fyrtiotal butiker och matställen. Du kan handla olika delikatesser, kryddor, kaffe, ost, bara njuta av atmosfären eller äta i någon av alla restauranger och barerna.

Läs mer HÄR:

Feskekörka har sedan 1874 varit ett besöksmål både för de som älskar fisk och skaldjur och för de som vill uppleva en av Göteborgs mest ikoniska byggnader. Fiskmarknaden har fått sitt namn efter sin arkitektoniska stil med spetsbågade fönster och konstruktion utan mellanväggar eller pelare – den ser helt enkelt ut som en kyrka, på göteborgska “kôrka”. Saluhallen bjuder på delikatesser från havet, flera olika fiskdiskar samt restauranger, barer och en av Göteborgs största uteserveringar mot Vallgraven.

Läs mer HÄR:

MUSEUM:

Världskulturmuseet är ett modernt museum med utställningar från olika länder och kulturer, ligger vägg i vägg med universeum. Tillsammans är en permanent utställning med lek och lär för både små och stora som är spännande för barnfamiljer.

Läs mer HÄR:

Göteborgs stadsmuseum ligger i Ostindiska huset från 1750-talet och har en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar. I museet finns basutställningar om Göteborg och Västsveriges historia och tillfälliga utställningar på aktuella ämnen. Barnens museum vänder sig till barn och familjer och har många roliga miljöer att leka i.

Läs mer HÄR:

Sjöfartsmuseet har sedan det stod färdigt 1933 bjudit sina besökare utställningar om sjöfart, varvshistoria, utvandringen till Amerika och ett spännande akvarium. Akvariet nyöppnade 2022 efter flera års renovering med inte mindre än sex nya utställningar och en helt ny akvariebyggnad under mark. Det nya Akvariet har tio gånger större vattenvolym än tidigare, varav det största rymmer 400 000 liter och ett levande korallrev.

Läs mer HÄR:

Naturhistoriska museet ligger i Slottskogen nära linnéplatsen. På Göteborgs naturhistoriska museum finns miljoner djur, stenar och andra föremål från hela världen.

Läs mer HÄR:

Röhsska är Göteborgs museum för design och konsthantverk och ligger nära Avenyn. Röhsska museet öppnade 1916 och med museets samlingar, utställningar och program kan man undersöka hur form, mode och design påverkat oss genom historien och på väg mot framtiden.

Läs mer HÄR:

Göteborgs konstmuseums konstsamling är en av norra Europas främsta med betydande verk inom både nordisk och internationell konst. Museet erbjuder även aktuella utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, workshops och visningar

Läs mer HÄR:

Mölndals stadsmuseum är ett litet museum precis vid forsen i kvarnbyn i Mölndal i en unik miljö. De har roliga tillfälliga utställningar och ett öppet magasin med en massa gamla föremål. Kul lite utflykt att göra!

Läs mer HÄR:

PARKER:

Slottsskogen är en av Göteborgs största, äldsta och mest populära parker. Här finns ett rikt växt- och djurliv, stora gräsytor för picknick och många promenadvägar för motion. Parken är en mötesplats året runt med lekplatser, olika aktivitetsytor, utomhuspedagogik och en av Sveriges äldsta djurparker – öppen året om och gratis att besöka. Här finns flera caféer, restauranger och här hålls konserter och festivaler under sommaren.

Läs mer HÄR:

Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker och ligger mitt i centrala stan. Under sommaren är Göteborgs Rosarium fyllt av flera tusen färggranna, doftande rosor. I Palmhuset, det eleganta växthuset från 1878, hittar du palmer och andra tropiska växter. Här finns ett mysigt ställe att fika på, Rosencafét, och på sommaren hålls konserter och festivaler på området. Det finns en rolig lekpark och många ytor att leka på eller ha picknick.

Läs mer HÄR:

Göteborgs botaniska trädgård är ett populärt utflyktsmål, speciellt under vårens stora folkfest i Botaniska- HANAMI. När körsbärsträden slår ut firas vårens ankomst med Hanamipicknick, som i Japan.

Läs mer HÄR:

Kiellers park ligger på Hisingen och är anlagd år 1906. Naturpark och promenadvägar, öppna ytor och damm med Carl Milles staty ”Najad”. Från utsiktsplatsen på Ramberget, 87 meter över havet, har du en magnifik vy över Göteborg och skärgården. På sommaren kan man köra upp med bil på berget.

Läs mer HÄR:

Rya skog ligger också på Hisingen och är ett litet skogsområdet nära hamninloppet där man kan promendera runt på långa slingrande spångar eller bryggor, väldigt fint och välbesökt på våren när vitsipporna slagit ut!

Läs mer HÄR:

Kungsparken sträcker sig längs med Nya Allén från Stora teatern vid Kungsportsavenyn och bort till Järntorget. Parken stod färdig i mitten av 1850-talet och har den engelska parken som stilförebild. Här finns några av stadens mäktigaste och mest praktfulla träd. Det centrala läget och kontakten med vattnet gör parken till en populär plats att ha picknick i, sola eller umgås i

Läs mer HÄR:

Färjenäsparken är en välbesökt stadspark på Hisingen vid Göta älv med flera olika lek- och aktivitetsytor och promenadstråk. I parken finns en stor lekplats, ett uteklassrum, en motionsslinga på 1400 meter, fotbollsplan, skejtpark, plan för streetbasket samt utsikts- och picknickplatser med anlagda grillkärl.

Läs mer HÄR:

Hisingsparken är Göteborgs största park. Den innehåller många naturtyper, men domineras av hällmark och tallskog. Här finns flera våtmarksområden: Slätta Damm, Klare Mosse och Gunnestorps mosse. I norra delen av Hisingsparken ligger Kättilsröds lantgård, där kan man hälsa på djuren, grilla korv eller fika på cafét.

Läs mer HÄR:

SIGHTSEEING:

Paddan är de klassiska och populära sigthseeingbåtarna som går mitt i city vid Kungsportsplatsen. Upplev den gamla vallgraven och kanalerna ifrån 1600-talet och historien kring Göteborgs uppbyggnad och försvar. Under färden passeras sevärdheter såsom GöteborgsOperan, Feskekörka, Läppstiftet, de gamla varvsområdena och gröna parker. 

Läs mer HÄR:

Med Ocean bus utforskar man Göteborgs stad och sevärdheter både från land och vatten under samma tur med en amfibiebuss. En annorlunda, rolig och fartfylld upplevelse med start och stopp vid Stora Teatern.

Läs mer HÄR:

Det finns många sätt att utforska Göteborg, prova en Hop on Hop off buss, ett minitåg eller kanske cykel eller segway?

Läs mer HÄR:

Kastors boattrips utgår från Hönö Klåva, vi testade deras sälsafari och tyckte det var supermysig! Väldigt genuint och personligt på en gammal fiskebåt med kikare i högsta hugg kunde vi spana på ett gäng sälar som låg och solade sig på de varma klipporna ute i norra skärgården.

Läs mer HÄR:

UTFLYKTER PÅ HAVET:

Norra skärgården:

Södra skärgården:

Älvsborgs fästning:’

Läs mer HÄR:

Hisingen runt:

Läs mer HÄR:

BAD:

Hamnbad och bastu: Allmänna badet i Jubileumsparken ligger i frihamnen på Hisingen precis på andra sidan Hisingsbron. Här kan man bada i tre olika bassänger, en med bräckt vatten och två med saltvatten. Det finns även hopptorn och en bastu, glasskiosk och minigolf samt en stor utflyktslekplats och uteklassrum. Man kan prova på att segna och åka rullskridskor vid vissa tider. Allt är gratis, en riktig pärla!

Läs mer HÄR:

Havsbad och sjöbad finns det många av i Göteborg, kolla in kommunens lista, där kan du också se var de ligger på kartan.

Läs mer HÄR:

SLOTT OCH HERRGÅRDAR

Tjolöholms slott:

Läs mer HÄR:

Gunnebo slott:

Läs mer HÄR:

Nääs slott:

Läs mer HÄR:

Råda säteri:

Läs mer HÄR:

Jonsereds trägårdar:

Läs mer HÄR:

SHOPPING:

Shoppingcentrum som finns i Göteborg med omnejd: Frölunda Torg, Allum, Mölndals galleria, Kongahälla köpcentrum, Backaplan.

Shopping i centrala Göteborg: Nordstan är ett av Sveriges största affärscentrum det finns några mindre gallerior som Kompassen och Arkaden. Kungsgatan och gatorna i anknytning är gågator med många butiker.

TEATRAR, MUSIK OCH SHOW:

Stadsteatern ligger högst upp på avenyn, vid Götaplatsen. Stora teatern ligger mitt i stan i början av avenyn, de har både teater, konserter, nycirkus, quiz och shower. Folkteatern ligger vid järntorget. Lorensbergsteatern ligger bakom avenyn. Konserthuset ligger på toppen av avenyn och erbjuder klassik musik via Göteborgs symfoniker och andra musikupplevelser. Göteborgsoperan ligger vackert vid älven. Teater, musikal, dans och balett. Aftonstjärnan är en teater och biograf som ligger i ett vackert gammalt hus på Lindholmen. Backa teater ligger på Lindholmen på Hisingen och är en del av stadsteatern. Rondo är Lisebergs krogshowsrestaurang. Lisebergsteatern bjuder ofta på revy, familjeföreställningar och komedier.

PÄRLOR UTANFÖR STAN:

Gamlestan och gamla Slakthusområdet är under utveckling och erbjuder både Vineri, kafferosteri, ölbryggeri och restauranger. Besök Wine Mechanics och upplev deras viner skapade i Göteborg eller bryggeriet Spike Brewery, allt ligger i gamla vackra och välbevarade lokaler med mycket charm. Mugwort BBQ är nyöppnat våren 2024 och där grillas det för fullt.

På andra sidan tågrälsen en kort promenad bort ligger Gamlestadens fabriker med Forum där man kan shoppa second hand, konst och annat kul. Där finns även restaurangerna Dubbelhakan och Rollin Bistro.

Ringön på Hisingen är ett gammalt industriområde som är under utveckling, besök vid Ö-festen på sensommaren då alla ställen öppnar upp! Bryggerier, filmstudios, trädgård, syfabrik och musikstudios.

Läs mer HÄR:

SPA

Sankt Jörgen Resort på Hisingen är ett hotell med ett prisbelönt Spa. De har en fantastisk utemiljö, poolside, med två pooler, utebar, solcabanas och det känns lite som att vara utomlands. Dock är palmerna utbytta mot tallar som passar in i miljön runt resorten.

Läs mer HÄR:

Arken Spa ligger också på Hisingen vid inloppen mot Göta älv vid Arendal. Vackra miljöer både ute och inne. Vissa dagar och tider får man även ta med barnen.

Läs mer HÄR:

Nääs fabriker ligger i en gammal spinneribyggnad vid Tollered en bit utanför Göteborg. Vackra miljöer vid en sjö där man kan bada via deras badhus som även har bubbelpooler och bastu. I området finns butiker, caféer och restauranger. Ett jättemysigt utflyktsmål!

Läs mer HÄR:

Jacy´s Z är ett nyöppnat hotell i stadsdelen Gårda i Göteborg som har en egen spaavdelning. Jag har inte besökt detta ställe än men det ser väldigt härligt ut på bilderna jag sett.

Läs mer HÄR:

MAT hittar ni i min restaurangguide HÄR:

Kreativa Karin
© 2024 Kreativa Karin | Skapad av Vestergård Webb & Design

Boka Workshop