AMSTERDAM

Då vi inte har skapat några speciella påsktraditioner i vår lilla familj har vi sagt att vi skall göra en resa istället, om vi har råd gärna till en storstad i Europa! I år föll valet på Amsterdam då det är så nära, bara lite mer än 1h flygresa från Göteborg. Vi gillar verkligen staden som jag och Jörgen besökt två gånger tidigare när Lena var lite och fick stanna hemma med mormor och morfar.

BOKA RESA

Vi bokade vår flygresa med KLM från Landvetter till Schiphol. Vi betalade 4343kr per person tur och retur för flygbiljetten och bokade biljetterna ungefär 2 månader innan avresa. I priset ingick varsitt incheckat bagage och dryck (öl, vin eller läsk) och snacks (smörgås) på flyget.

BOKA BOENDE

Vi letade länge efter något bra och prisvärt boende i Amsterdam, det är sjukt höga priser om man vill bo på ett riktigt hotell och inte ett hostel med våningsängar som det finns många av. Vi kikade på husbåtar, Airb&b och liknande men landade till slut i att vi tyckte läget var allra viktigast och hittade ett enkelt hotell på Haarlemmerstraat som vi promenerat på tidigare och tyckte var mysig. Gatan ligger bara 10 minuters gångväg från tågstationen och nära allt i centrala Amsterdam.

Hotellet vi bokade hette i alla fall Quentin Arrive Hotel och hade en stjärna. Vi betalade 11 539kr för 4 nätter, alltså 2884kr per natt för ett 3-bäddsrum. Tänk på att det alltid tillkommer en skatt på hotell i Amsterdam som betalas extra vid incheckning på 12.50%, vi fick också betala 100 euro i deposition som vi fick tillbaka när vi checkade ut. Vi bokade direkt på deras hemsida och av någon märklig anledning var priset med frukost lägre så vi valde det alternativet.

Tidigare när vi bara varit två personer i rummet har vi bott på två andra ställen i Amsterdam som jag verkligen kan rekommendera! Volks Hotel i norra Amsterdam och Exhange på Damrak mitt i smeten. Båda snygga och lite annorlunda hotell.

FÖRBEREDELSER

Vi ville så gärna ta med Lena till Anne Franks hus som verkligen är ett måste att se någon gång i livet tycker jag. Vi läste att biljetterna släpptes 6 veckor innan men när vi gick in för att boka var det helt fullt. Tror det kan ha varit att påsken är extra populär men det blev snabbt fullbokat alla datum även längre fram. Läste sedan att biljetterna släpptes varje tisdag eller liknande för 6 veckor framåt så ha stenkoll på datum om ni vill knipa biljetter. Jag har i alla fall besökt museet två gånger tidigare, en gång som barn och en gång som vuxen och det är en omtumlande upplevelse kan jag säga. Speciellt mycket får man såklart ut om man har läst Annes dagbok och har lite förkunskaper, finns ju dokumentärer och filmer att se också, även med barnperspektiv. Biljetter säljs bara via deras egna hemsida så undvik återförsäljare på nätet för att inte bli lurad.

Vi bokade i alla fall en kanalbåt med vin och ost som jag såg mycket fram emot, ett konstmuseum samt ett besök på Keukenhof som Jörgen varit sugen på länge.

Det är alltid en bra idé att börja följa konton på instagram som delar sevärda grejer om resmålet, när man väl kollat på några reels om Amsterdam dyker det upp massa fler i upptäckaflödet så där fick vi många bra och roliga tips om ställen och restauranger!

RESA

Då var det äntligen dags för avresa! Vi flög från Landvetter på eftermiddagen på skärtorsdagen så Jörgen slapp ta ledigt från jobbet och Lena från skolan. Sedan visade det sig att Lena var ledig på skärtorsdagen men det vara i alla fall den billigaste avgången. Tror det går 3-4 flighter till Amsterdam varje dag från Göteborg så det var många att välja på. Amsterdam är ju en stor knutpunkt och det var inte många svenskar på planet. Vi upplevde att de flesta andra skulle resa vidare och inte stanna i Nederländerna. Flygresan gick smidigt och vi tog sedan pendeltåget in till Amsterdams centralstation, tågen kallas sprinter train och gick från plattform (spår/spoor) 1 och 2. Precis som i London och Stockholm kan man blippa sitt betalkort (eller Apple Pay i mobilen) när man går på och av så räknas totalsumman ihop och dras från ditt konto under natten. Tåget tog ungefär 15 minuter så det är inte långt!

Precis som sist vi var i Amsterdam var det en holländare som kom fram och frågade om vi behövde hjälp på perrongen. Vi upplever att holländare är så himla hjälpsamma och trevliga och alla pratar väldigt bra engelska. Vi fick tips om appen NS där kan man söka resor med tåg, spårvagn och buss så den laddade vi ner och hade mycket hjälp av under vår vistelse.

BOENDET

När vi kom fram till hotellet fick vi en ganska dålig upplevelse av gatan och hotellet, det var mörkt och mycket folk, tjejen i receptionen verkade inte ha någon koll på vår bokning och det strulade med priset och tog en otrolig lång tid. Vi fick betala för mycket av olika anledningar men det löste sig efter några dagar. Jörgen fick springa och ta ut 100 euro i en bankomat att lägga som deposition då det annars skulle ta 2 månader (!?) att få tillbaka det på kortet. Hotellet var som sagt väldigt enkelt och det kändes som att det bodde mest festande (och rökande) ungdomar i de andra rummet. Det var otroligt lyhört och jag sov jättedåligt första natten pga att det smälldes massa i dörrar. Vi hade en stor glipa under dörren till vårt rum så man hörde verkligen allt. Trapporna är superbranta i de gamla husen i stadskärnan och det var inte lätt att bära alla väskor. Det fanns en hiss men den var trasig. Rummet var okej och vi hade bokat med eget badrum. Det fanns typ ingen förvaring eller sängbord men vi löste det med egna galgar och krokar. Ett enda uttag för att ladda mobilerna men som tur var hade Jörgen packat ner ett grenuttag, genidrag!

Fönstrena var enkelglas så man hörde allt från gatan inkl. soptömning av glas och annat tidigt på morgonen. Dock var det ganska tyst efter 12 på natten så det var skönt. Vi bodde i en liten korsning med två coffeshops i varje hörna så det var inte jättekul att ha fönstret öppet på vädring pga doften från jointsen folk rökte.

Efter någon dag hade vi bott in oss och rummet och hotellet var helt okej men jag skulle nog inte bo där igen. Plus för sängarna som var himla skönt och läget var toppen, kommer mer om det längre fram.

FRUKOST

I samma hus som hotellet låg en mysig bruchrestaurang Hicks Diner och där skulle man få frukostbuffé. Tyvärr var stället stängt just nu av någon anledning så vi fick äta på en tatueringsstudio på gatan mittemot som även hade ett café. Det var faktiskt jättegott och vi fick ett frukostpaket med färskpressad juice, kaffe, croissant och en eggbun med bacon.

OMRÅDET

Gatan Haarlemmerstraat har verkligen allt, massor av små butiker, second hand, ostbutiker, restauranger, blomsterstånd och barer och många coffeeshops. På coffeeshopsen i Amsterdam är det lagligt att köpa och röka marijuana, och förtära bakverk och annat med droger i, men inte på gatorna. Ändå känner man doften lite överallt i Amsterdam, mest i de centrala delarna nära centralstationen där flest coffeeshops ligger. Vi upplevde inte att folket störde direkt men lukten blir ganska påträngande. Även om man inte bor på gatan tycker jag den är värd ett besök då den verkligen har allt, många väldigt fina secondhandaffärer och en av våra favoritbutiker i Amsterdam, It´s a present, med roliga småprylar och färgglada inredningsdetaljer. Smågatorna som leder från Haarlemmerstraat ner mot kanalerna är supersöta med fina hus och mycket grönska. Där ligger också flera cykeluthyrare.

DAG 1-UPPTÄCKA AMSTERDAMS GATOR, KANALER OCH BUTIKER.

Första dagen gav vi oss ut tidigt på en promenad för att upptäcka närområdet. Vi gick ner mot närmaste kanal och gick på broar och kullerstensgator bort mot gatorna Nieuwen dijk och Damrak som är två gator med många butiker, varav den första är en gågata. Det blir snabbt mycket folk så det var skönt att gå lite i affärer innan det blev för mycket. Jag ville kolla in favoritbutiken HEMA som har lite av allt och Lena behöver den ny handväska då hennes gått sönder. Vi besökte ett sjukt stort Primark i 5 våningar och Lena hittade en svart väska på Urban outfitters. Vi gick ner mot det kungliga slottet och promenerade bort mot de 9 gatorna som har lite mer charmiga små butiker.

Vi ville testa dubbelfriterade pommes som är en stor del av den holländska matkulturen och vissa ställen är väldigt upphajpade på sociala medier. Vi sökte lite på kartan i mobilen och hittade ett ställe längre fram. Vi hittade Fabel Friet som visade sig vara en fullträff med lång kö utanför. De hade tre vakter som hade koll på kön, var man skulle stå och när det var ens tur att gå in och lägga sin order eller hämta sin beställning. De var supereffektiva och vi fick snabbt våra supergoda dubbelfriterade pommes med olika toppings, min är den med lök, majonnäs och ketchup viket visade sig vara en ljuvlig kombo! Vi satte oss längs kanalen för att äta då de flesta pommesställen inte har några sittplatser.

Vid kanalgatornas brokorsningar ligger ofta små mysiga caféer och barer med uteserveringar. Ovanför här ser ni en bild på Anne Franks hus, där Anne och hennes familj var gömda i ungefär 2 år ovanpå pappa Ottos företagslokal. Huset är det ovanför den orangea båten och de två stora byggnaderna till höger är nyare och hyser numera museum och utställningar om familjen Frank och judarnas situation i Amsterdam under andra världskriget.

På eftermiddagen hade vi bokat en kanalbåt som skulle ta oss på en guidad tur runt på kanalerna. Då vi hade gjort detta tidigare mer som en klassisk sightseeingtur bokade vi nu istället en tur där vin/öl och ost ingick. Vi bokade redan hemma och sökte en massa på nätet innan vi bokade med Flagship Amsterdam, det fanns en väldigt massa olika turer och bolag att välja på. Tror det var bra att boka innan då det var fullt på alla avgångar vi såg. Vi betalade 997,56 sek för oss alla tre.

Det var en mysig tur men tyvärr upplevde vi inte att vi hann se och höra så mycket, dels hade guiderna ingen mikrofon och stod i mitten av båten så när de vände sig åt andra hållet hörde man inte vad de sa. Skepparen fick parera och backa båten hela tiden för att komma runt och under alla broar och då lät båtens motorer väldigt högt och dränkte guidens röst. Dels blev fokus lite väl mycket på att dela ut ost, fylla upp glas osv. Vi hamnade runt ett gäng amerikaner som visade sig vara från samma delstat och pratade över och runt oss hela tiden så det var svårt att fokusera på utsikten. Det var trevligt med vin och osten var supergod men kanske att en klassiskt tur är att föredra ändå.

Efter båtturen hamnade vi av en slump utanför Tulpanmuseet och i närheten även Ostmuseet. Det var nog dagens höjdpunkt att gå runt och prova alla olika ostar. Vi fick mersmak efter båtturen och köpte med oss en ost och några marmelader hem till hotellet.

På vägen hem köpte vi med oss lite bubbel och oliver och på kvällen promenerade vi bort till Ton ton club som var ett häftigt ställe, en restaurang och bar med asiatisk bistro med en retro arkadhall och massor av sällskapsspel i en park, Westergasterrein, i byggnader som tillhört ett gammalt fabriksområde.

Där fanns även fler restauranger på området och ett museeum, Fabrique des Lumiéres med interaktiva konstverk som verkade spännande. Hade vi haft mer tid hade jag gärna gått in där innan restaurangen!

Vi beställde lite smårätter från menyn som klassiska holländska bitterballen och Lena fick en hamburgare som hon tyckte var resans bästa.

DAG 2-UTFLYKT UTANFÖR STAN

Dag två hade vi inga förbokade planer alls och promenerade vi bort till centralstationen och tog tåget ut mot den lilla staden Zaanse Schans. Tågresan tog ungefär 15 minuter och betalades enkelt med kortet genom att checka in och ut. Staden är känd för sina gröna trähus och väderkvarnar som flyttats dit från ett större område för att kunna bevaras.

Det var svårt att fånga allt det vackra på bild med det var ett sådant urmysigt område med en massa små gröna hus, stugor, caféer, broar, vattendrag, butiker och väderkvarnar. Vi testade att köpa varma stroopwafels (sirapsvåfflor) och strosade runt i den lilla byn med hus.

Även här hade de ett ostmuseeum och man fick prova ostar. Personalen var klädd i klassiska holländska folkdräkter. Trots att vi kom iväg tidigt, runt 11, var det väldigt mycket besökare. Jag kan tänka mig att det är ännu mer på sommaren när vädret är bättre och man kan sitta ute i gräset och ha picknick. Man kunde gå upp i vissa väderkvarnar men det kostade en extra peng. Annars var besöket helt gratis.

På väg tillbaka till Amsterdam, på samma tåglinje, hoppade vi av på stationen Zaandam för att kolla in det kända hotellet som är en modern version av de klassiska gröna husen, staplade på varandra, som är vanliga i regionen. Det enda blåa huset i byggnaden är inspirerat av Konstnären Monet som var i Zaandam och målade en tavla, han använde ju ofta färgen blå i sina konstverk. I anknytning till den kända byggnaden finns en shoppinggata som går på två sidor om en liten kanal. Där hittade vi ett mysigt litet bageri där man kunde handplocka ett gäng makarons i valfria smaker.

På kvällen bokade vi bord på en restaurang i Jordaan i Amsterdam. Det blev en vacker promenad i solnedgången över alla små broar. På restaurang Boca´s serverade de smårätter och vi beställde in mini sliders, bläckfiskringar, grillade grönsaker och tre sorters pommes med tre sorters majonnäs.

DAG 3-UTFORSKA PARKER, MUSEUM OCH FOODCOURTS PÅ CYKEL

Dag tre hade vi bokat biljetter till Moco Museum och då det var en lång promenad dit hyrde vi cyklar! Vi fick rabatt på stället mittemot hotellet och betalade 10 euro för en hel dag, normalpriset var 13 euro. Det visade sig vara en riktig fullträff och man förstår ju varför alla Amsterbor cyklar. Det är det absolut snabbast och smidigaste sättet att komma fram på! Ingen använder cykelhjälm, inte ens små barn som ofta sitter på föräldrarnas styre. Vi cyklade bort till museumområdet på 15 minuter och förutom Moco Museum ligger flera stora konstmuseum där som Moderna museet, Van Gogh museet samt Riksmuseet och Diamantmuseet. Man kan läsa mer om Amsterdams alla museum HÄR.

Moco museum är ett litet museum med flera mindre utställningar med originalverk av moderna konstnärer som Julian Opie, Andy Warhol, Keith Haring och Banksy. Vi tyckte alla att den interaktiva ljusutställningen på bottenplan var det häftigaste. De hade även lite konstverk utomhus på gården.

Efter museet hade vi lite tid kvar innan lunchen så vi cyklade till parken Vondelpark som är den största stadsparken i Amsterdam och det var supermysigt! Vi cyklade runt på vägar, vid vattendrag, kollade på folk, fåglar och stannade på ett litet parkcafé och tog en vit veteöl (som var gul?)

Sedan sprack himlen upp och bjöd på lite sol medan vi cyklade till Foodhallen som vi besökt tidigare. Det är en stor Foodcourt med streetfood från alla världens länder. Den är belägen i ett kulturcenter med designmarknad, bibliotek, filmstudios m.m. De har en Bittenbar där man kan beställa en planka med flera olika typer av bittenballen, som en liten avsmakningsplanka, med en holländsk flagga i.

Jörgen valde grekiskt, Lena en pizza och jag handlade från det vietnamesiska köket, en bowl med kyckling, nudlar och vårrullar. Till dessert mumsade vi på supergoda cannolis fyllda med klassisk citroncreme, pistage och salted caramel. I en av designbutikerna köpte vi en rosa kartillustration över Amsterdam.

Vi cyklade in mot stadskärnan igen för dagens sista stopp, vi ville besöka Tony´s Chocolonely Super Store, Tonys är en holländsk choklad som sälj på många ställen nu i Sverige och i Amsterdam har de en egen butik där man kan designa sin egen choklad, välja smaker och omslag. För att hitta parkering till cyklarna fick vi ta oss in i Red Light District och såg de kända glasade dörrarna som de prostituerade kvinnorna står i för att locka till sig kunder. Det var inte den trevligaste upplevelsen och även då jag sett det tidigare slås man alltid av kontrasterna över dessa kvinnors situation och utsatthet samt tanken på att det finns människor som utnyttjar dem och systemet.

Det var lång kö till Tonys och funktionen att skapa sin egna choklad var stängd när vi kommer ner, så det var lite av en besvikelse men vi köpte lite vanlig choklad istället.

På vägen tillbaka stannade vi på det hajpade stället Winkel 43 som av någon anledning fått sin äppelpaj viral via sociala medier. Pajen finns inte ens med på menyn och stället är inte ett café utan en restaurang och äppelpajen är det enda fikat/desserten de har. Vi köade i alla fall, fick till slut ett bord och provade äppelpajen som var väldigt stor och god.

På kvällen hade vi bokat bord i Jordaan igen på en italiensk restaurang som skulle ha några av de bästa pizzorna i Amsterdam. Restaurangen La Perla låg på en liten gata med flera italienska ställen, det spöregnade på kvällen så regnjackorna kom väl till pass. Jag beställde en sallad men det var mer av en bröd med tillbehörs-sallad med en stor burrata, oliver och kronärtskockor. För Lena blev det två pizzor på en dag så hon var riktigt nöjd!

DAG 4-BESÖK HOS TULPANERNA PÅ KEUKENHOF OCH HEMSRESA

Sista dagen i Amsterdam och vi hade bokat en bussresa till Keukenhof och då bussen gick från flygplatsen så checkade vi ut från hotellet, åt vår sista frukost på tatueringsstället och tog sprintertåget tillbaka till Schiphol. Vi vinkade hej då till gatan, hotellet med de gula bokstäverna och alla ställen i vår lilla korsning.

Där i källaren på flygplatsen lämnade vi in våra väskor för förvaring och hoppade på buss 858 som vi förbokat med Arriva. Bussen tog ungefär 30 minuter och gick ofta så kanske att vi inte hade behövt förboka. Inträde till parken ingick i priset och vi betalade 918,47 sek för oss alla tre.

I år är det 75 år sedan parken Keukenhof öppnade för allmänheten. Det var verkligen en häftig upplevelse att kliva in i parken och mötas av all färgprakt, tänk vad naturen kan åstadkomma! Vi filmade och fotade alla så himla mycket så batteriet tog slut på mobilerna. I början var det lite kallt och blåsigt med det vände snabbt och blev riktigt härligt väder!

Det var helt fantastiskt att gå runt i parken och på området. Vi var rädda att det inte hade slagit ut så mycket med det var helt perfekt!

Tulpansäsongen är kort och parken är bara öppen några veckor, från 21 mars to 12 maj under 2024. Tydligen planterar de 7 miljoner lökar och arbetet tar hela 3 månader under hösten!

Matställena var inte så roliga i parken men vi hittade en populär pommesvagn med de traditionella holländska dubbelfriterade pommes frites, med majo såklart, supergott!

Man kan åka båt eller hyra cyklar och åka runt tulpanfältet som ligger utanför området. Vi valde att fokusera på parken och spenderade 4 timmar med att promenera runt i den stora parken. Det fanns lite söta djur som får, lamm och getter.

Vackra gångar med snäckskal istället för grus och så vackert färgkombinerade rabatter. Det blir inte alls samma på bild utan måste nästan upplevas på plats!

En böljande gång med blå blommor, nästan som en bäck mellan träden. Det fanns tre små lökhus runt om i parken där man kunde titta i kataloger och beställa lökar och få dem hemlevererade när det är dags för att plantera, i oktober.

Vi hade tänkt hinna med att åka en sväng till Haarlem innan flyget som inte gick hem förrän 21:40 men vi valde att stanna i parken istället då det var så mycket att se och uppleva. Väl tillbaka på Schiphol hittade vi uttag och kunde ladda mobilerna igen, boarda planet och åka hem till Göteborg igen.

Hoppas att ni gillade min lilla reseskildring och kan få lite bra tips och idéer inför er resa eller kanske blir sugna på att besöka Amsterdam, det är verkligen en fantastisk stad med så mycket att erbjuda!

Hälsningar Karin

Kreativa Karin
© Kreativa Karin | Skapad av Vestergård Webb & Design

Boka Workshop