Så gör du isvaser och isbollar

 

Denna vinter har det äntligen varit så pass kallt även i Göteborg så det går att frysa vatten i hinkar och former för att göra islyktor, isvaser och isbollar. Jag har testat mig fram lite och har några tips att komma med!

Ta tillvara på överblommade tulpaner och ge dem ett evigt liv, i alla fall så länge minusgraderna håller i sig. Jag tycker det är fint om blommorna flyter upp lite med vill du ha dem helt täckta av isen kan du börja med att frysa halva hinken och fyll sedan på med mer vatten när första delen fryst och blommorna sitter fast. Fyll dock inte vatten hela vägen upp då isen behöver plats att expandera och kan då göra så att hinken spricker.

Testa olika formar att frysa i, bakformar, hinkar, plastlådor, engångsmuggar, ja, det mesta går att använda. Är det svårt att få ut isen när den fryst kan man spola lite varmt vatten på utsidan av formen så släpper den lättare.

Här har jag använt popcornbägare i plast, de är lite högre och smalare och blev fina att bara frysa in en ensam tulpan i.

Vissa säger att det blir klarare is om man kokar vattnet innan. Tydligen så blir det mindre luftbubblor om vattnet får frysa långsamt. Jag tycker det blir fint vilket som och ganska effektfullt när frosten bildas på utsidan också.

Jag testade även att frysa in ballonger och vill du fylla dem med blommor går det också bra. Jag spände upp den smala delen av ballongen på en tom tejprulle, sedan är det bara att pilla in så mycket blommor och blad som får plats och fylla med vatten.

Enklast är att trä på ballongen direkt på kranen och fylla den med vatten. Jag använde skålar i passande storlekar så ballongerna stod stabilt. Man kan testa att blåsa in lite luft i ballongerna innan man knyter, då får man en platt överdel som man kan vända på sedan så står bollen bra.

Älskar de häftiga mönster som bildas i bollarna!

Foto: Kreativa Karin (Andersson)

 

Märkt , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: