Superskaparna, återblick del 2

På tisdagen var det dags att spela in första avsnittet och vi blev hämtade i taxi på morgonen, vi fick hänga backstage (som var ett kök) ett tag och sedan började vi filma ingångbilderna som varje program startade med. Vi gick in från gården i den ordningen vi skulle placera oss vid arbetsborden och hälsade på domarna på väg in. Varje morgon stod vi och peppade varandra och gruppkramades innan det var dags. Vi verkligen ett gott gäng!

Jag var ganska oförberedd och helt plötsligt var det dags, skarpt läge och vi skulle börja tävla inne i studion. Första tävlingen drog ut lite på tiden då inte allt material fanns på plats och vi fick höra att tiden kanske inte var så stenhård, det viktiga var att vi skulle hinna klart. Detta ändrades dock snabbt och vi hade verkligen bara 60 minuter på oss i de resterande korta utmaningarna och 4 timmar i de långa (trots att producenterna ville korta den långa utmaningen då det blev mer fart i studion då, men då protesterade vi).

I den allra första utmaningen så fick vi i uppdrag att förvandla ett material till ett galasmycke. Jag är inte så mycket för diskreta smycken och fick en grov kartong att göra något av. Jag gjorde en skiss och tänkte försöka förvandla det platta materialet till något mer 3-dimensionellt, varje pärla bestod av åtta delar och tyvärr blev delarna lite för stora märkte jag när jag satte ihop dem. Jag ville börja om men tiden skulle inte räcka till så jag körde på.

Halsbandet blev lite för stort och grovt men jag gjorde mitt bästa och tyckte ändå att jag lyckades förändra materialet. När domarna sa att jag var en av dem som låg i botten isade det genom hela min kropp. Domarna var mycket hårdare i sin bedömning och med sina ord än jag hade föreställt mig. Jag hade förväntat mig mer positivitet och nyfikenhet och att vi skulle lyftas för våra olika kunskaper osv. Det var bara att slå de jobbiga känslorna ifrån sig och ladda om, i nästa utmaning hade vi hela fyra timmar på oss och det kändes som helt andra förutsättningar.

IMG_6819

I den långa utmaningen skulle vi göra pampiga takkronor, jag hittade en massa sugrör och ville på en gång göra en himmeli, en fjäderlätt och rörlig krona som jag gjort många gånger tidigare. Nästan alla deltagare plockade på sig en form av metallist och började bygga sina kronor runt, jag tänkte att jag skulle vara annorlunda och hittade ett cykeldäck om jag tvinnade textilgarn runt, det blev en stor och bra bas. Sedan var det bara att börja trä tråd i sugrör och göra massor av diamantformer. Min första tanke var att spraymåla hela kronan i silver för att få den lite mer exklusiv men sedan kände jag att jag måste hålla mig till min egen stil och vad jag gillar så jag valde ut några färger jag tyckte kändes som jag och körde vidare på det.

Under jurybedömningen (som vi inte fick se då utan det blev en överraskning när programmet sändes på teve) så tyckte en av domarna att kronan var tråkig och påminde om den första utmaningen. Sådant är så himla svårt att höra när man själv är nöjd och lagt massor av tid och svett på ett projekt. Jag hade önskat att domarna hade sett vilket hantverk som låg bakom, hur de olika formerna samspelade och rörde sig i vinden. En märkligt sak var att vi inte fick presenterna våra kronor uppsatta i taket över ett bord eller liknande, såklart man inte ser hela bilden när de hänger nere vid golvet på en torkställning.

Första kvällen tror jag vi var hemma vid 23, det var mycket som drog ut på tiden och själva formatet skulle sättas.

Glasslampa_KreativaKarin

Under dag två av inspelningarna var temat barndomsminnen och under den korta utmaningen skulle vi förvandla gamla leksaker och dekorera en bordslampa. Jag ville göra något jag inte tidigare sett och som speglade mig och det lekfulla och färgglada sättet som jag gillar att skapa saker på. Jag byggde upp en strut av papper runt lampfoten och klädde en lampskärmsstomme med vadd från mjukdjur. Jag spraymålade en träplatta så det såg ut som glass som runnit och dekorerade med glittrigt strössel.

Jag blev SÅ nöjd med lampan och var klar innan de 60 minuterna gått, lampan sken så fint genom vadden och den tog verkligen plats inne i studion. När det var dags för juryns utlåtande sa det att de hade två vinnare i denna tävling. Jag var helt säker på att jag skulle vara en av dem men då juryn nämnde två andra deltagare gick luften verkligen ur mig. Jag började känna att juryn inte såg mig alls och det var där min motivation för tävlingen började rinna ur mig. Dock var det flera i produktionen som sa att de gillade lampan och en av producenterna ville ha med sig den hem till sina döttrar och det fick hon såklart.

Lekvägg_KreativaKarin

Dagens andra utmaning handlade om vikväggar, jag ville göra något som inte bara var dekorativt och skärmade av ett rum utan även något funktionellt och lekbart. Det enda materialet jag använde var emballaget från gavlarna, lite färg och dekorgummi. Jag kände mig riktigt nöjd över att jag kunde använda så mycket återbrukat material och att jag fick till en öppning i varje vägg, något kul att krypa igenom och en liten kiosk som uppmuntrar till lek. Då väggen var till barn ville jag heller inte använda träskivor då det kan bli riktigt farligt att få över sig om vikväggen faller. Juryn hade synpunkter på att jag inte målat själva stommarna, att jag använde kartong igen och att det kändes som en platt kuliss. Det var verkligen en prövning att bli så bedömd och något jag fått jobba med att komma över, en del är att få skriva av sig lite om tankarna här på bloggen.

Jag älskar i alla fall fortfarande min vikvägg som numera bor på en förskola i Stockholm och jag hoppas den kan inspirera till några hemmabyggen i lekfulla hem.

IMG_1446

Jag och Simon hänger i köket, här fick vi hålla oss när vi inte var i studion, lämnade vi rummet blev vi snällt ombedda att gå tillbaka in. När det hade gått några dagar hade vi önskat oss någon mjuk soffa eller lugn plats att återhämta oss, vi tröttnade på de hårda pinnstolarna. Det fanns en övervåning i lokalerna där vi inte fick vara, där fanns loger med hår och make för programledare och jury, omklädningsrum och där satt även inspelningsproducenter och bildproducenter, jag var rätt nyfiken på vad som hände och sas där uppe. Hur planerar man ”bra teve” liksom.

IMG_6892

Selfie med fina Ted och Fanny mellan tagningarna.

IMG_7261

Simon var verkligen en glädjespridare som lärde mig mycket om att inte ta sig själv på så stort allvar.

IMG_6861

Vi spanar på vad som händer i kamerorna när vi inte själva är med i bild, dock utan ljud tyvärr då vi gärna ville höras vad som sades om våra alster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: