Superskaparna, återblick del 1

Så här 6 månader efter att vi spelade in teveprogrammet Superskaparna tänkte jag att jag skulle sammanfatta hela äventyret och skriva lite mer om hur processen och inspelningarna gick till. Nu har jag fått smälta hela upplevelsen och fått lite perspektiv.

Att vara en del av produktionen av Superskaparna var det värsta och det bästa jag varit med om. Det var frustrerande, spännande, roligt, känslomässigt, stressande och en helt unik upplevelse olikt något annat jag tidigare gjort.

Det började med ett mail från castingteamet på produktionsbolaget ELK som berättade om programidén och frågade om jag var intresserad av att medverka. Det var jag såklart då jag längtat efter ett liknande program, först trodde jag de undrade om jag ville vara domare för programmet men det är ju mycket roligare att vara kreativ och tävla tänkte jag.

Då började processen att söka till programmet, jag fick fylla i hur bra jag var på diverse hantverk som knyppling, decoupage och en massa annat som kändes rätt orelevant i dagens DIY-värld. Jag fick skicka en massa bilder på olika projekt som castingen tog vidare. Det var telefonintervju, skypeintervju, castingintervju i Stockholm och ytterligare en provspelning med två pysselutmaningar på tid i ELK:s lokaler i Stockholm. Till slut valde produktionsbolaget och TV4-gruppens representanter ut sju deltagare som fick erbjudande om en plats i programmet.

Några dagar efter beskedet fick jag besök i Göteborg av en redaktör och en fotograf och de filmade mig i ateljén när jag jobbade, fikade med Jörgen och lekte med dockskåpet med Lena och när vi cyklade kors och tvärs runt vårt område. Jag blev intervjuad och totalt filmade vi i 5 timmar som skulle kortas ner till 40 sek! De berättade att de skulle norrut och sedan söderut och träffa andra deltagare, jag var så nyfiken då och senare räknade vi ut att de åkte norrut till Orust för att träffa Henrick och sedan söderut till Klippan till Simon.

Det var hela tiden otydligt om när inspelningarna skulle ske men en söndag i mitten på november tog jag tåget upp till Stockholm, jag hade planerat att vara borta i 10 dagar och fixat så att min mamma kom ner till Göteborg så Lena skulle ha något kul att se fram emot när jag var borta. Det var otroligt mycket förberedelser, jag var tvungen att sätta mitt vanliga jobb på paus, jobba bort så mycket jag kunde, förbereda outfits för varje program osv. Jag anlände till vandrarhemmet på Gärdet på söndagseftermiddagen och var så himla nervös. Vilka var de andra deltagarna, skulle de vara trevliga?

Första dagen fick jag låna ett strykjärn i receptionen och stryka alla mina kläder, matcha ihop kjolar med toppar, vilka halsband skulle vara till vika kläder, vilka frisyrer och skor. Som tur var hade jag två enkelsängar så jag kunde sprida ut allt på en av sängarna.

FullSizeRender

Första kvällen träffades vi alla deltagare i lobbyn på vandrarhemmet, i soffan satt Henrick och Simon som flög upp för att hälsa, jag blev genast imponerad, så coola och trevliga de var! Sedan kom Ted och Linda och Anna-María kom in genom dörren, henne kände jag ju sedan innan! Vi hade träffats på ett slutet event för Panduro i Malmö några månader tidigare och jag följde henne via instagram. Sedan kom Fanny och vi hann inte prata så mycket just då eftersom vi alla hade enskilda möten med produktionen. Sedan blev det middag på en närliggande restaurang och vi presenterade oss en och en och berättade lite om oss själva och vår bakgrund. Jag blev direkt störtförälskad i de här människorna, äntligen hade jag träffat ett gäng kreativa och likasinnade människor med passion för sitt skapande, och vi hade alla en så unik tydlig stil.

Måndagen var första dagen vi var i studion, vi skjutsades dit i taxi och jag hade en bild framför mig att vi skulle välkomnas av hela produktionen som skulle visas oss runt i lokalerna men det var ingen som direkt la märke till oss när vi gled in. Domarna fick ta sina pressbilder och blev sminkade och stylade ( det blev de inför alla program, något som jag hade hoppats på att vi deltagare också skulle få hjälp med men vi fick fixa allt sådant själva).

Vi hängde runt i studion tills att det var dags för oss att ta individuella foton och en gruppbild. Alla var superproffsiga och det gick tydligen mycket fortare än det brukar enligt producenterna. Vi fick en liten snabb genomgång men jag minns faktiskt inte så mycket vad vi gjorde första dagen. Jag, Ted och Simon bytte några snabba ord med Jonas och Maria som var domare men vi fick aldrig någon riktigt presentation och sedan pratade jag i princip aldrig med dem mer förutom framför kamerorna. Jag hade hoppats att vi fick chans att lära känna varandra lite för de första programmet blev lite stela. Det var tydligen någon mening med det.

På kvällen kom en representant från symaskinsföretaget som lånade ut maskinerna till oss, hon visade hur man trädde en maskin. Av någon anledning fick vi inte testa att trä de maskiner som fanns på plats så de flesta maskinerna var oträdda under inspelningarna, bara det gjorde ju att jag inte vågade plocka upp den. Vem vill börja ställa sig och trä en komplicerad maskin när man bara har 60 minuter på sig? Jag ångrar lite att jag inte kom med förslaget att alla maskiner skulle vara trädda innan vi började.

Fortsättning följer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: