Bok nummer 3

Jag har i ganska många veckor jobbat på vad som kommer att bli min tredje pysselbok för barn. Den här gången har jag fotat en del själv, just för att det är så himla smidigt att dra fram kameran när vi är hemma och bakar eller pysslar och Lena får ställa upp som modell rätt mycket. Vilket hon gärna gör tack och lov. Vi har även sju andra barn med i boken och det är två nykomlingar som inte setts i de tidigare böckerna, det är Lenas granne och klasskompis Alma och våra kompisars son Jacob. Det är underbart att jobba med barn, de tillför verkligen så mycket glädje och liv till bilderna.

För mig är det otroligt viktigt att böckerna är inkluderande och speglar en mångfald, precis som området vi bor i, och jag är så stolt över alla våra fina barn som valt att ställa upp i böckerna.

Varje gång jag börjar jobba med en bok är jag taggad och full av idéer, sedan byts känslan till att jag är sjukt less på allt, hur kunde jag ge mig in i detta nu igen? Det är ett enormt projektarbete att rodda runt. Skriva synoposis till förlaget, komma på ungefär 40 roliga, lagom, lätta och passande pysselprojekt, skaffa allt material som behövs, köpa in grejer, springa runt i hundratalsaffärer för att hitta rätt saker till rätt pris (jag lägger ut stor del av förskottet jag får för boken på material, rekvisita och saker som behövs), spara ihop återvinning som räcker, boka in fotograf, barnmodeller och tima in så alla kan samtidigt. Planera, styla och fota omslag och göra om allt igen om förlaget inte gillar det. Sedan är det dags att fota alla steg för steg-bilder ( och tänka på att ha snyggt nagellack som handmodell) till alla fyrtio pyssel, provpyssla innan, förbereda allt material till varje steg och styla resultatbilder av varje projekt.

Att fotografera alla bilder till boken tar ungefär 5-7 dagar totalt, när jag fått alla bilder från fotografen (som gjort ett visst urval) börjar processen att göra formen för boken. Jag bygger upp ett dokument med rätt mått och antal sidor i Indesign och placerar in alla bilder, kollar vilka som funkar och vilka som måste fotas om. Ofta finns det nödlösningar som att spegelvända bilder eller skarva här och där, photoshoppa bort något eller beskära bilder. Det är mycket som skall in på varje uppslag, det är kapitelrubriker, sidnumrering, bra att ha-rutor, tipstavlor och en massa text. Helt plötsligt försvinner hela bilden bakom textlagret så det är mycket pillande och trixande. Jag lägger många timmar på alla detaljer och skickar sedan in en kopia till min redaktör som återkopplar med ändringar, sedan gör vi så några vändor tills hela boken är satt och redo för tryck.

Tyvärr är det väldigt svårt att bli rik på att göra böcker, man jobbar i princip gratis i flera månader, som tur är kan jag varva det med andra mer lukrativa uppdrag, jag får tex lika mycket i förskott för en bok (vilket är royaltyn för en halv upplaga) som för ett tidningsreportage med tre pysselprojekt. Därför har jag bestämt mig för att detta blir nog min sista pysselbok för barn på ett tag, kanske att jag gör någon mer bok i framtiden om lusten kommer tillbaka, vi får se.

Jag vet att det finns tusentals människor därute som drömmer om att göra böcker så jag är otroligt tacksam över att ha fått blivit kontaktad av ett förslag som ville jobba med mig. Det har varit och är väldigt lärorikt och jag är väldigt stolt över mina böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: