Dockskåpsmakeover

Jag, liksom många andra, älskar att renovera dockskåp. Det är så himla kul att skapa små minivärldar och prova på alla inredningsidéer man inte kan eller orkar göra hemma i sitt egna hem. Det här fina trevåningshuset från Lundby dockhus fick sig en rejäl omgång och nya ytskikt från paper pad-blocket som jag designat för Panduro Hobby just på temat dockskåp. Det har länge varit en dröm för mig att få göra ett sådant projekt så jag blev himla glad när Panduros produktchef för papper hakade på idén.

Jag började med att skruva isär skåpet, de nyare dockskåpen i plast säljs i platt kartong och går fint att skruva isär för en lättare renovering. Taket klädde jag med dekorgummi, ett material som jag älskar att jobba med. Jag valde att varva glittriga och matta ( vände på dem) ”tungor” för att få lite variation och strukturskillnad. Vill man inte ha riktigt så sagolikt tak kan man välja endast en färg på dekorgummit. Jag fäste med limpistol, snabbt och enkelt. Sätt tungorna förskjutet så de överlappar varandra i skarven. Fasaden målades svart med hobbyfärg och jag tapetserade alla golv och väggar med paper pad-blocket dockskåp med vanligt limstift i kanterna.

En liten lekborg av en toarulle jag målade vit och klippte ut dörr och fönster. Stegen gjorde jag av en grillpinne som jag limmade ihop med limpistolen och målade mintgrön med hobbyfärg.

Spjälsängen från Lundby fick sig en makeover, jag fäste grillpinnar med smältlim och sprayade den med guldfärg. Sänghimmeln gjorde jag av dekorgummi och små pom pom-bollar.

Självhäftande textilark är perfekt att klä om små dockmöbler, gardiner eller som här, göra små kuddar, jag klädde helt enkelt en bit filttyg med den självhäftande textilen. Lampan är lite vikt papper jag stuckit en nål och tråd igenom för att göra en ny lampskärm. Tavlorna kommer från Paper pad-blocket dockskåp och mattan är dekorgummi.

Det lilla bordet målades gult med hobbyfärg, resten av möblerna behöll jag i lundbys orginalskick. Kylskåpet och pinnsoffan är verkligen mina favoriter, så fina!

En minivimpel blir fint i dockskåpet. Sy en själv lätt på symaskinen eller limma vimplar på en bit snöre. Mattan är textilark som jag fäst på en bit grövre papper.

De här små foamstickerserna målade jag svarta, sedan såg jag att det finns både rosa och svarta att köpa färdiga, de blir fina att göra en girlang av i alla fall.

Små tanter i trä fick flytta in i dockskåpet, jag målade dem med hobbyfärg och gjorde detaljer med en penna. På huvudet fick de små pom pom-bollar.

Ett riktigt roligt projekt som tog ungefär två dagar, ca 10 timmar totalt.

Foto: Kreativa Karin

 

 

5 tankar om “Dockskåpsmakeover

 1. […] (som äger Lundby dockhus) hade sett ett av de dockhus jag gjort om med mönsterarken jag designat åt Panduro Hobby och tyckte att färgerna och […]

  Gilla

 2. Anna skriver:

  Hej. Så himla fint dockskåp du gjort 🙂 Vart har du köpt de andra möblerna du ej skrivit med? Säng,våningsäng, randig matta, tavlor, leksaker? Mvh Anna

  Gillad av 1 person

 3. Åsa Kaj Fölster skriver:

  Hej, kan du kanske ge mig uppslag om vem som kan komma hem och installera el i mitt dockskåp som gjordes för 50 år sedan i trevåningshus, med mormors syatelj`e och skomakarvrå och handelsbod…och och förutom de sex rummen för familjen. Jag har ombetts av barnbarnen att få igång det, och är för gammal för att göra det själv. Bor mitt i Stockholm. Hälsning Åsa Ksj

  Gilla

  • Kreativa Karin skriver:

   Hej Åsa!
   Lundby kommer i höst att släppa alla sina lampor utan sladd så du behöver ingen el i skåpet. De små lamporna kommer att drivas på batteri och ledlampor, superbra!
   Hälsningar Karin

   Gilla

   • Åsa Kaj fölster skriver:

    Hej, tack för svar. Men säg, med den nya tekniken måste man då ine ända varje rum för sig. Jag vill gärna kunna knäppa på alla på en gång,eller åtminstone de två våningarna för sig, och källarrummen (gamla handelsbodar) för sig. Går det med den teknik du föreslog?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: